Jeannette Segarra anuncia que la Generalitat invertirà l'any que ve 8,4 milions d'euros contra el despoblament

23/12/2021
Jeannette Segarra anuncia que la Generalitat invertirà l"any que ve 8,4 milions d"euros contra el despoblament

- La directora general d'Avant ha presentat els pressupostos per a 2022, que s'incrementen en 1,8 milions d'euros respecte a 2021
- El Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament passa de 3,5 milions a 4 i s'aposta per la xarxa de Punts Nets Avant amb una inversió de 500.000 euros



La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha anunciat que "la Generalitat invertirà l'any que ve 8,4 milions d'euros contra el despoblament, la qual cosa suposa un increment d'1,8 milions d'euros respecte a enguany, un 26,6 % més que en 2021".

Segarra ha presentat aquest matí els pressupostos d'Avant per a 2022 a la Casa dels Caragols, seu del Consell a Castelló. La directora d'Avant ha estat acompanyada de la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, i del director adjunt d'Avant, Evaristo Marí.

Per a la directora d'Avant, "la desigualtat és l'origen i el fruit del despoblament, motivat per un desequilibri territorial que, durant dècades, les administracions han consentit oblidant-se d'aquest territori" i ha afegit que "la nostra obligació com a Generalitat és garantir que els serveis i els nivells de benestar siguen els mateixos, independentment d'on es visca".

Segons Segarra, el pressupost de 2022 ha permés que el Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament, "que és una eina fonamental per als nostres pobles", s'haja incrementat un 33 % des de 2020 i tinga enguany una dotació de 4 milions d'euros, que "aniran a les arques municipals perquè puguen destinar-los al que cada ajuntament considere necessari, ja que és una assignació no finalista".

Cal destacar que, en 2021, el Consell ha flexibilitzat el criteri per a accedir a aquestes ajudes, ja que s'ha ampliat a tots els municipis de menys de 300 habitants, enfront dels 120 d'abans.

A més, s'ha incrementat l'import mínim que es percep, que passa de 3.000 a 5.000 euros. Aquestes modificacions han permés augmentar el nombre de municipis beneficiaris, que ha passat de 154 en 2020 als 180 d'aquest 2021 (85 municipis de la província de Castelló, 65 de València i 30 d'Alacant).

Caixers automàtics

Segarra ha destacat que el 2022 és l'any "en què es fa realitat un projecte tan important en la lluita contra l'exclusió financera com és la col·locació de caixers automàtics, tan demanats en municipis que mai han tingut una entitat bancària o on aquestes han desaparegut" i ha anunciat que, la pròxima primavera, estaran tots instal·lats. Es tracta, en total, de 135 caixers, amb un pressupost anual de quasi 2 milions d'euros.

Xarxa de Punts Nets Avant

Una altra de les apostes per a 2022 és el desenvolupament de la xarxa de Punts Nets Avant, que, "després d'una experiència pilot en aquest 2021 en sis municipis, pretenem estendre a l'interior de la Comunitat, en passar d'una inversió de 60.000 euros a 500.000 euros", ha assenyalat la directora general, que ha afegit que "la Comunitat Valenciana serà pionera en aquest projecte que hem presentat al Ministeri per a sol·licitar que siga reconegut com a projecte singular".

La xarxa de Punts Nets Avant pretén millorar les infraestructures de què disposen aquests municipis per a l'acollida del turisme d'autocaravanes, complint així les exigències mediambientals de tractament de residus i el foment de l'activitat econòmica.

En aquesta línia de recuperació d'entorns rurals, Avant manté, per a 2022, una inversió de 600.000 euros per a la recuperació de boscos i la millora de la gestió forestal i ajudes a municipis de muntanya en risc de despoblament.

Conveni amb l'FVMP

Segarra ha destacat que el conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies s'incrementa notablement amb 325.000 euros i ha assenyalat que "amb aquests diners desenvolupem dos projectes fonamentals: 'Reviu' i 'Itinerant', que faciliten que les persones que vulguen tindre un projecte de vida en l'interior, hi troben el seu lloc, a més de portar serveis bàsics al territori". 'Itinerant' va començar a l'Alt Palància i s'ha posat recentment en funcionament a les comarques de la Vall d'Albaida i el Comtat.

Pressupost en cada conselleria

La directora general d'Avant ha declarat que "sabem que la lluita contra el despoblament és un tema complicat perquè són dècades amb aquest desequilibri territorial, però anem per bon camí, fent aliances a tots els nivells, amb les universitats, per mitjà de la Càtedra Avant, amb les diputacions i mancomunitats, amb el Ministeri i treballant amb totes les conselleries, que estan posant aquesta mirada del món rural en els seus pressupostos".

En aquest sentit, Jeannette Segarra ha assenyalat que al pressupost d'aquesta direcció general se sumaran les inversions que cada conselleria destina a accions concretes per a la lluita contra el despoblament, en col·laboració amb Avant, i ha posat com a exemple el treball amb els AODL en el territori, desenvolupat juntament amb la Conselleria d'Economia, per mitjà de Labora, així com la instal·lació de la fibra en els territoris d'interior i la formació en competències digitals, una tasca que s'ha dut a terme juntament amb la Conselleria d'Innovació i Universitats.

Així mateix, Segarra ha recordat que s'està treballant, des de totes les àrees del Consell, en l'elaboració de l'Avantprojecte de llei integral contra el despoblament, que estarà acabat a principis de l'any 2022 i que, en breu, iniciarà el procediment de participació i d'informació pública.

Arxius relacionats