Visualització de contingut web

I Cicle de Jornades

Cicle de jornades sectorials sobre despoblament AVANT, curs 2021/22

La Càtedra Avant i la Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, s'uneixen per a llançar el "Cicle de jornades sectorials sobre despoblació, curs 2021/22".

Com poden contribuir determinades activitats, econòmiques, socials, polítiques, etc., a frenar el despoblament i reactivar el territori de l'interior de la Comunitat Valenciana?

El principi general que regeix la política de la Generalitat enfront del repte demogràfic és el principi d'igualtat d'oportunitats. Tots i totes les ciutadanes i ciutadans de la Comunitat Valenciana, independentment del territori on visquen, tenen els mateixos drets. L'obligació dels poders públics és garantir els serveis necessaris perquè aquesta garantia constitucional i estatutària es complisca.

D'altra banda, la cohesió territorial és l'objectiu públic que mou a la Generalitat a invertir en el territori despoblat, aprofitant els seus recursos, destacant les seues potencialitats econòmiques, la seua cultura, el seu patrimoni, etc. Tot això des del prisma del desenvolupament sostenible i la convergència amb els objectius per al desenvolupament sostenible 2030 de l'ONU.

Una de les primeres tasques que s'afronta des de la Direcció General de l'Agenda Valenciana antidespoblament és la de promoure el coneixement, en aquest cas, sobre les activitats i actuacions de èxit en el medi rural de la Comunitat Valenciana. Activitats que s'han desenvolupat des de diferents àmbits socials i econòmics com l'agricultura, la ramaderia, el turisme rural, l'educació, la sanitat, la innovació, etc.

Aquest Cicle de jornades està dirigit a tots aquells actors que actuen en el territori, principalment a l'administració, sobretot local, però també a l'àmbit privat de les empreses, les Pimes, autònoms i tots aquells que puguen tindre interés en el desenvolupament rural.

A més, el suport científic de la Càtedra Avant és fonamental, ja que, les jornades estan orientades seguint les indicacions del Pla estratègic 2020-30, elaborat per la mateixa Càtedra i que ha sigut adoptat per la Generalitat com a guia de referència en la planificació estratègica de les polítiques públiques de la Comunitat Valenciana, per a fer front al despoblament.

 

Per a aquest curs acadèmic 2021/22, les jornades han estat les següents:

28 octubre 2021

16 novembre 2021

2 de febrer 2022

10 de març 2022

28 de abril 2022

19 de maig 2022


Aquest primer Cicle de jornades es va iniciar a la Vall d'Albaida, concretament en el municipi de Llutxent, el 28 d'octubre, amb la jornada sobre "Innovació en el sistema rural valencià: experiències d'èxit contra el despoblament" i va tindre continuïtat en el municipi de Sant Mateu, el dia 16 de novembre amb la temàtica: "Ramaderia per a poblar el territori: reptes d'un sector estratègic per a les zones despoblades".

Al primer semestre de 2022 s'han celebrat 4 jornades més amb temàtica diversa sobre: agricultura, educació, turisme. I habitatge. Amb això s'ha tancat aquest primer cicle de jornades corresponent al curs acadèmic 2021/22. El segon Cicle de jornades s'iniciarà amb el nou curs escolar 2022/23 i pretén abordar altres temàtiques com la mobilitat, els desplaçaments i el transport, la indústria, etc.

L'esquema de les jornades serà similar i se centrarà sobretot en les experiències d'èxit que ofereix la Comunitat Valenciana. Totes aquestes experiències estaran precedides per una sèrie de conferències marc que contextualitzaran les diferents intervencions i iniciatives situant-les dins de les estratègies dissenyades pel Pla estratègic Avant 20-30, donant així coherència a aquesta acció de la Direcció General de l'Agenda Valenciana antidespoblament en col·laboració amb la Càtedra Avant.