El Consell amplia fins als 3,5 milions d'euros el Fons de Cooperació Municipal contra el despoblament amb ajudes a tots els municipis de menys de 300 habitants

09/08/2021
El Consell amplia fins als 3,5 milions d"euros el Fons de Cooperació Municipal contra el despoblament amb ajudes a tots els municipis de menys de ...

- L'assignació per a aquest exercici hi destina mig milió d'euros més que l'any passat i permetrà arribar a 180 municipis, enfront dels 154 de 2020
- A més de rebaixar la barrera del nombre mínim d'habitants, que passa a menys de 300, enfront dels 120 d'abans, augmenta l'import mínim que es percep, que passa de 3.000 a 5.000 euros
- La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, destaca que l'impuls a aquest fons demostra l'aposta del Consell en la lluita contra la despoblació



El Consell ha incrementat la partida pressupostària del Fons de Cooperació Municipal destinat a la lluita contra el despoblament fins a una dotació de 3,5 milions d'euros, mig milió d'euros més que l'any passat, i ha ampliat el criteri per a accedir a aquest fons, amb la incorporació de tots els municipis de menys de 300 habitants, tal com figura en la resolució que publica aquest dilluns el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV).

Les modificacions introduïdes permeten augmentar el nombre de municipis que percebran el fons, i que passen a ser-ne 180 en el conjunt de la Comunitat Valenciana, enfront dels 154 de l'exercici anterior. En concret, d'aquests 26 ajuntaments nous, 13 corresponen a la província de València, set a la d'Alacant i sis a la de Castelló, que era la província que comptava ja amb un nombre més alt de municipis beneficiaris.

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, destaca que "tots els municipis de menys de 300 habitants se'n beneficiaran". "Aquest fons és un respir, una ajuda; és un instrument de cobertura econòmica que permet que els ajuntaments d'Avant disposen d'una ajuda per a la millora de la prestació de serveis".

A més de rebaixar la barrera del nombre mínim d'habitants, que passa a menys de 300, enfront dels 120 d'abans, la resolució preveu l'augment de l'import mínim que pot percebre's, que s'incrementa de 3.000 a 5.000 euros.

D'altra banda, s'estableix un nombre mínim d'exercicis, no només un any com fins ara, per a aconseguir més estabilitat i previsió pressupostària dels ajuntaments.

Per a Jeannette Segarra, "és important recordar que aquest fons està creat des de 2018 i que enguany s'incrementa en mig milió d'euros per la voluntat i l'aposta d'aquest Consell per ajudar en la lluita contra el despoblament".

A més, com ha destacat la directora general, "es tracta d'una ajuda no finalista, incondicional; per tant, els ajuntaments poden destinar els fons al que ells decidisquen".

Els municipis que s'incorporen al fons són: Almiserà, Antella, Beniatjar, Benissuera, Bufali, Castellonet de la Conquesta, Caudete de las Fuentes, la Granja de la Costera, Otos, Segart, Terrateig, Torrella i Vallés, a la província de València.

A les comarques de Castelló, s'hi incorporen Aín, Alcudia de Veo, Barracas, Benafer, Geldo i Vall de Almonacid.

Finalment, a la província d'Alacant, passen a ser beneficiaris del fons els municipis d'Alcocer de Planes, Beniardá, Benifato, Gorga, el Castell de Guadalest, la Torre de les Maçanes i Millena.

Arxius relacionats