L'èxit del programa Itinerant en 25 municipis de l'interior de Castelló fa que l'Agenda Antidespoblament estenga la iniciativa a València i Alacant

20/08/2021
L"èxit del programa Itinerant en 25 municipis de l"interior de Castelló fa que l"Agenda Antidespoblament estenga la iniciativa a València i Alacant

- La directora de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, destaca que s'ha aconseguit acostar als municipis en risc de despoblament serveis bàsics que havien desaparegut
- El pla, que s'ha posat en marxa a la comarca castellonenca de l'Alt Palància, està oferint oportunitats a persones emprenedores



El programa Itinerant, que ha posat en marxa la Generalitat per a oferir serveis bàsics a les comarques de l'interior de la Comunitat Valenciana, ha iniciat amb èxit el camí en 25 municipis de la comarca castellonenca de l'Alt Palància, tal com ha assegurat la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, que ha anunciat la intenció d'estendre'l pròximament a una comarca de l'interior de la província de València i a una altra zona de l'interior de la d'Alacant.

Itinerant sorgeix amb la intenció d'acostar a les comarques despoblades de l'interior de la Comunitat Valenciana serveis bàsics que hi havien desaparegut, una carència que estava minvant la qualitat de vida dels respectius habitants en veure's obligats a desplaçar-se a altres municipis.

Segarra ha explicat que aquesta iniciativa, promoguda per AVANT i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en col·laboració amb mancomunitats i municipis, deu part del seu èxit "al consens que hi ha entre tots els ajuntaments participants".

Per això, ha assegurat que, atés l'èxit que està tenint aquest programa a l'Alt Palància, està previst ampliar el nombre de professionals, així com estendre la iniciativa a les províncies de València i Alacant.

Segons la directora d'AVANT, "s'estan exportant professionals als territoris de l'interior" per a adequar l'oferta a la demanda. A més, Segarra ha insistit en el fet que el programa està tornant a aquests pobles "xicotets, però importants, oficis que havien deixat d'existir".

Així, a través del programa Itinerant, que s'ha posat en marxa com a programa pilot en 25 municipis de l'Alt Palància, els seus habitants compten en aquests moments amb professionals de diverses especialitats, com ara veterinària, podologia, fisioteràpia, electricitat, fontaneria, perruqueria o psicologia, entre altres.

El resultat de la iniciativa és positiu, tant per a les persones que viuen en el món rural com per a les persones emprenedores, que compten amb un nou espai en què desplegar les seues oportunitats de negoci. A més, assegura Jeannette Segarra, els serveis oferits presenten "preus competitius i organitzats de manera coordinada entre l'Ajuntament i la mateixa mancomunitat".

Arxius relacionats