Ximo Puig afirma que la Llei antidespoblament donarà un marc estable a les mesures de reactivació de les àrees en risc

31/05/2022
Ximo Puig afirma que la Llei antidespoblament donarà un marc estable a les mesures de reactivació de les àrees en risc

- El president anuncia que el Consell aprovarà pròximament l'ampliació de la línia de finançament de l'empresa Marie Claire amb 9 milions d'euros
- Defensa que el despoblament és un problema d'àmbit global que mereix resposta europea, estatal, autonòmica i local i que no ha de desaparéixer de l'agenda pública



El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que la Llei contra el despoblament a la Comunitat Valenciana, que prepara el Consell, proporcionarà un "marc estable i estructural" a les mesures de reactivació per a àrees en risc de despoblament que ja està aplicant l'Administració autonòmica.

Així ho ha destacat durant la seua intervenció en l'obertura, a la Universitat Jaume I, de la I Trobada Nacional de Càtedres i Centres d'Estudis sobre Despoblament, on ha anunciat també que la Generalitat, a través de l'Institut Valencià de Finances (IVF), ampliarà la línia de finançament de Marie Claire amb 9 milions addicionals.

El president ha subratllat que el crèdit de l'IVF a l'empresa radicada a Vilafranca, que s'aprovarà de manera imminent pel Ple del Consell, té el doble objectiu de pal·liar els efectes adversos externs per la pandèmia i impulsar accions de sostenibilitat.

El responsable del Consell ha subratllat que la trobada que acull la Universitat Jaume I situa la Comunitat Valenciana com a pol de solucions davant de la fractura territorial que travessa Europa i ha defensat el fet que el despoblament siga un problema d'àmbit global que mereix resposta europea, estatal, autonòmica i local, i que no ha de desaparéixer de l'agenda pública.

"Per a donar aquestes respostes va nàixer l'Agenda Valenciana Antidespoblament fa mil dies, i presenta resultats visibles", ha manifestat Puig, el qual n'ha situat els eixos d'actuació en una "estratègia basada en una triple 'r': recuperar, reactivar i reinventar".

En aquest sentit, s'ha referit a iniciatives per a recuperar serveis bàsics, evitant el tancament d'escoles i instal·lant caixers en 124 pobles sense bancs; els serveis Itinerant d'autònoms i autònomes en ruta; recuperar el teixit humà i empresarial, amb el programa Reviu per a proporcionar ocupació a famílies que es traslladen a pobles xicotets i el suport ferm a empreses del territori; projectes per a "reinventar el relat del despoblament i abandonar tòpics distorsionats", com la Ruta 99, que uneix els pobles de menys de 100 habitants, i la Xarxa de Punts Nets, que fomenta el turisme sostenible.

A més, també ha al·ludit als avantatges fiscals posats en marxa amb deduccions fiscals en l'IRPF d'entre 300 i 540 euros per família i d'un màxim de 9.000 euros en empreses de zones despoblades.

Totes aquestes mesures han de tindre caràcter estructural a través d'una llei que "done també estabilitat" a les persones que viuen en aquestes zones, en la qual, com ha emfatitzat, treballa ja el Consell.

Fòrum de reflexió

Per la seua banda, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha subratllat la importància d'aquesta primera Trobada Nacional de Càtedres i Centres d'Estudis sobre Despoblament, com a fòrum de reflexió i debat sobre un dels grans reptes socials d'aquest segle XXI. "La radiografia del despoblament és una realitat coneguda i compartida, per la qual cosa el verdader repte està en com abordem aquest fenomen, i aquesta és la gran aportació del congrés: compartir estratègies i experiències per a donar resposta al despoblament des d'una perspectiva multidisciplinària", ha afirmat.

En aquest sentit, Alcón s'ha referit "a les oportunitats que obrin als municipis rurals la transformació digital o l'interés per viure en entorns amb més qualitat ambiental", encara que ha insistit en la "necessitat de desenvolupar polítiques públiques i estratègies específiques per a abordar un fenomen tan complex com el del despoblament".

Arxius relacionats