L'Agenda Valenciana Antidespoblament impulsa dos projectes prioritaris a la Vall d'Albaida

09/06/2021
L"Agenda Valenciana Antidespoblament impulsa dos projectes prioritaris a la Vall d"Albaida

- La directora general d'Avant, Jeannette Segarra, s'ha reunit amb responsables dels municipis de la Vall d'Albaida
- El pantà de Bellús es reconverteix per a revitalitzar la zona "deixant d'ocasionar problemes a la ciutadania" i es reactiva el monestir de Corpus Christi de LlutxentLa directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra (Avant), ha anunciat l'impuls de dos projectes prioritaris a la Vall d'Albaida després de reunir-se amb responsables dels municipis de la comarca.

En aquest sentit, Segarra ha recordat que entre les prioritats d'Avant està la de donar a conéixer els problemes dels municipis amb menor població i impulsar projectes que permeten un canvi estructural a nivell econòmic per a repercutir positivament en la vida del veïnat de la zona.

Així, la directora general ha assenyalat que treballar en els projectes reals de la zona "afavoreix el desenvolupament econòmic d'aquesta i significa donar oportunitats als municipis per a abordar el present amb la mirada posada en els reptes que permetran frenar la despoblació d'aquests pobles".

La comarca de la Vall d'Albaida suma un total de 34 municipis, dels quals 30 tenen una població menor de 5.000 habitants i, d'aquests, 15 compten amb menys de 500 habitants.

Aquesta realitat demogràfica és un dels factors que han motivat la reunió de la directora general a Alfarrasí amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis confrontants per a abordar qüestions que preocupen en el territori, entre les quals destaca la necessitat de tractar els problemes que ocasiona el pantà de Bellús a la ciutadania.

En aquesta trobada, Jeannette Segarra ha convocat el president de la Comissió Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, i el responsable d'ADIF de la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio. Totes dues entitats són claus per a solucionar els problemes derivats de la mala qualitat de l'aigua; la construcció d'un viaducte i l'augment del nivell del pantà són accions de gran rellevància i que requereixen de la cooperació entre administracions, segons la responsable d'Avant.

Jeannete Segarra ha assenyalat que aquesta zona també pateix "el risc de despoblació i l'única via per a frenar aquest efecte és resoldre els problemes des de la cooperació entre institucions". "Superar obstacles ens obri un ampli ventall d'oportunitats; repensar l'activitat en aquests municipis, fomentar el turisme d'interior i impulsar aquestes zones com a referència de l'esport a l'aire lliure".

La directora general d'Avant ha apostat per mostrar la riquesa paisatgística dels municipis d'interior, "un atractiu turístic de qualitat i diferent".

"L'oferta de la Comunitat Valenciana és molt diversa i àmplia" i, per això, ha indicat que l'interior "és un món per descobrir, que apassiona quan el coneixes, et permet practicar innombrables activitats esportives, trobades familiars i aprenentatge de l'entorn". "És un valor de riquesa econòmica per a la zona i per al conjunt de la Comunitat".

L'aposta per millorar les condicions del pantà de Bellús activa una oferta turística de la zona. Un nou concepte que passa pel condicionament del llit del pantà per a activitats d'esbarjo, esports aquàtics i rutes en la zona; un reclam per a visitants des de la sostenibilitat i el respecte mediambiental.

Monestir Corpus Christi de Llutxent

El monestir Corpus Christi és un altre dels grans valors reconeguts a la comarca i l'Ajuntament de Llutxent ha treballat per mantindre'l. Aquest monestir és propietat de la Diputació de València i va ser seu de la primera facultat que va tindre la Comunitat Valenciana d'Art i Teologia.

La directora general d'Avant ha explicat que sempre ha sigut una prioritat per al consistori de Llutxent, que ha treballat per la seua restauració i per la rehabilitació de les seues instal·lacions.

En la reunió amb l'equip del consistori municipal i amb la mancomunitat s'ha assenyalat la necessitat d'articular una proposta que "enaltisca el Monestir com a recurs turístic i valor patrimonial de la zona i de la Comunitat".

Jeannette Segarra ha incidit en el fet que tots "tenim la responsabilitat de protegir el nostre patrimoni, l'interior acull vertaderes joies de la nostra història, són part de la nostra identitat. El monestir Corpus Christi de Llutxent és un recurs que no podem abandonar, és valor com a recurs turístic per a la zona i tota la Comunitat".

Finalment , la directora general d'Avant s'ha compromés a continuar treballant per a augmentar els recursos destinats al monestir i posar en marxa una comissió de treball amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i amb la Universitat de València, que oriente i assessore en la incorporació de noves funcionalitats.

Arxius relacionats