Jeannette Segarra anuncia que la Generalitat impulsarà en 2022 una trobada nacional sobre la despoblació a la Comunitat Valenciana, a través de la Càtedra AVANT

20/12/2021
Jeannette Segarra anuncia que la Generalitat impulsarà en 2022 una trobada nacional sobre la despoblació a la Comunitat Valenciana, a través de la...

- La directora general d'AVANT ha presentat el balanç d'actuacions de la Càtedra AVANT, en què estan integrades les cinc universitats públiques valencianes
- Segarra ha destacat que les localitats de l'interior de la Comunitat que pateixen despoblació "no només s'han abandonat durant dècades, sinó també s'han silenciat", i ha avançat que a l'inici de l'any es presentarà l'avantprojecte de la Llei Integral per a la Lluita contra el Despoblament



La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) de la Generalitat, Jeannette Segarra, ha anunciat que "la Generalitat impulsarà per a 2022 una trobada nacional sobre la despoblació a la Comunitat Valenciana" que pose en comú totes les investigacions i els estudis que s'estan fent a Espanya, i que estarà coordinada en col·laboració amb la Càtedra AVANT.

Jeannette Segarra ha fet balanç, aquest matí, de la Càtedra AVANT en 2021, acompanyada pels directors i les directores de la càtedra de les cinc universitats públiques valencianes (la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández d'Elx).

Per a la directora d'AVANT, les localitats de l'interior de la Comunitat que pateixen despoblació, i que a Castelló representen el 80 % del territori, "no només s'han abandonat durant dècades, sinó també s'han silenciat".
En aquest sentit, Segarra ha destacat algunes de les principals iniciatives de la Generalitat en matèria de despoblació, entre les quals es troba la presentació, "a principis del 2022", de l'avantprojecte de la Llei integral per a la lluita contra el despoblament a la Comunitat Valenciana, "i que d'ací a poc estarà preparat per a iniciar el procediment de participació i informació pública reglamentària, abans de remetre el text definitiu a les Corts".

En la redacció d'aquesta llei col·laboren també els investigadors de la Càtedra AVANT, que, segons Segarra, "és hui un referent no només a la nostra comunitat, sinó també a tot l'Estat espanyol". Per això, Segarra ha manifestat que "volem anar juntament amb la universitat, per a situar-nos a l'avantguarda de la lluita contra el despoblament, un problema general que no només afecta els territoris del centre de la Península, sinó que s'estén també a totes les regions a Espanya".

La Càtedra AVANT és el resultat del conveni que han signat la Generalitat i les cinc universitats públiques valencianes, i té com a objectiu central l'estudi i la realització d'activitats acadèmiques, d'investigació, sensibilització, assessorament i divulgació, relacionades amb la situació de despoblament que afecta els municipis de la Comunitat Valenciana.

Segons Jeannette Segarra, "la fita més important d'aquesta càtedra ha sigut l'elaboració del Pla estratègic AVANT 20-30, una guia autèntica que orienta les polítiques públiques de la Generalitat". Al començament de 2022, es presentarà l'informe anual de seguiment de l'estratègia, d'acord amb les diverses investigacions que s'han fet.

La coordinació entre les cinc universitats permet analitzar els principals reptes als quals s'enfronta la lluita contra la despoblació. Entre les accions més importants, l'UJI està desenvolupant diversos tallers per a sensibilitzar sobre la situació de despoblament a la Comunitat Valenciana; des de la UV, trobades sobre biodiversitat, medi ambient i despoblament, entre altres.

Una de les investigacions més destacades que ha desenvolupat la UPV se centra en l'estimació de la superfície agrària abandonada, així com en la ramaderia. Des de la UA, els estudis se centren en la ramaderia extensiva i la transhumància, i la UMH està treballant en el desenvolupament de les "marques identificatives d'aquests territoris".

Per a l'any 2022, les universitats oferiran a l'alumnat pràctiques formatives en diversos programes o empreses en territoris en risc de despoblació.

La directora general d'AVANT ha destacat "les aliances necessàries" amb les universitats "pel seu perfil acadèmic, però també pel seu compromís amb el territori", així com la col·laboració amb les diputacions provincials i amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

A l'acte han assistit també el president de la Diputació de Castelló, José Martí; la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo; la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten Bachero; el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, i el president del CES-CV, Arturo León López.

Per part seua, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha valorat el treball d'AVANT i les cinc universitats valencianes, "perquè sabem que quan totes les institucions treballen unides, els resultats són més positius, i més si es tracta d'un àmbit que ens preocupa tant, com és la despoblació, que afecta especialment la província de Castelló".

Martí ha posat com a exemple la participació, per primera vegada, en el Fons Municipal de Cooperació Municipal contra la Despoblació, que iguala l'aportació de la Generalitat, amb 1,5 milions d'euros.

Arxius relacionats